fbicon

Nieuwgrieks, Morfologie en Syntaxis


Bezoek ook: www.woordenlijstnieuwgrieks.nl
Nieuwgrieks, Morfologie en Syntaxis
Bezoek ook: www.woordenlijstnieuwgrieks.nl

©

 
Grammatica//Morf/MorfWerw/ToelMorfWerw3



Dit is de eerste pagina van de Morfologie van werkwoorden ***.

De Morfologie van werkwoorden ***.

De werkwoorden *** worden net als op niveau ** ingedeeld volgens de systematiek die ook in de het Prisma woordenboek Nieuwgrieks-Nederlands is opgenomen (in de vertaalwoordenschat die hierop gebaseerd is, wordt de groepsindeling niet vermeld). Dezelfde indeling wordt gehanteerd in het internetwoordenboek Dictionary of Standard Modern Greek van Centre for the Greek Language. In de overzichten is bij elke groep aangegeven hoeveel werkwoorden in www.woordenlijstnieuwrgieks.nl zijn opgenomen die op dezelfde wijze worden vervoegd.
Het accent in de bespreking op niveau *** ligt op de indeling in conjugaties en stammen.
Op niveau **** vindt een systematische bespreking plaats naar tijden.
Daarbij is het dan mogelijk om van overzicht naar overzicht door te linken waarbij slechts één van de parameters actie-passief, 1e-2e conjugatie, 1e-2e stam of de tijd (praesens-coniunctivus-paratatikos-aoristos-imperativus-voltooide tijd) wordt gewijzigd.
   
Hoe wil je verder gaan?
 
   

Op niveau *** is er ook een beschrijving van de zelfstandige en bijvoeglijke naamwoorden.

De Morfologie van zelfstandige naamwoorden *** maakt een onderverdeling van de zelfstandige naamwoorden op basis van de vraag of het aantal lettergrepen in de vervoeging gelijk blijft (parisyllabi) of niet (imparisyllabi).
Daarnaast wordt er bijzondere aandacht geschonken aan de vraag of er accentverschuiving optreedt.

De zelfstandige naamwoorden *** worden ingedeeld volgens de systematiek die ook in de het Prisma woordenboek Nieuwgrieks-Nederlands is opgenomen (in de vertaalwoordenschat die hierop gebaseerd is wordt de groepsindeling niet vermeld). Dezelfde indeling wordt gehanteerd in het internetwoordenboek Dictionary of Standard Modern Greek van Centre for the Greek Language. In de overzichten is bij elke groep aangegeven hoeveel woorden in www.woordenlijstnieuwrgieks.nl zijn opgenomen die op dezelfde wijze worden verbogen.
   

De Morfologie van bijvoeglijke naamwoorden *** en zelfstandige naamwoorden *** volgt de onderverdeling van de bijvoeglijke naamwoorden die ook in de UvA-syllabus 'Grammatica van het Nieuwgrieks' wordt gehanteerd. Deze legt een accent op het accent en de accentverschuiving.

 

 
 

Toelichting op de indeling van werkwoorden.


Op niveau **
De meeste studieboeken die de Griekse grammatica behandelen, gaan uit van een indeling in regelmatige en onregelmatige werkwoorden. De regelmatige werkwoorden worden vervolgens is in twee groepen verdeeld: de 1e en 2e conjugatie. Daarna volgt een verdere verfijning van deze ideling.
In deze bespreking van de Griekse grammatica gaan we ervan uit dat onregelmatige werkwoorden niet bestaan. Er bestaan slechts uitzonderingen op de regels die de regelmatige werkwoorden in groepen uiteen laten vallen. Het onderscheid tussen regelmatig en onregelmatig is immers arbitrair.
Als namelijk het aantal werkwoorden met een bepaalde afwijking van de regel groot genoeg, vormen deze een nieuwe groep en wordt daarvoor een nieuwe regel geformuleerd. Op een zeker moment wordt met dit principe gestopt en worden de niet ingedeelde werkwoorden onregelmatig genoemd. Dit is duidelijk te zien als men de bespreking van de indeling van werkwoorden die op beginnersniveau wordt behandeld vergelijkt met die welke voor gevorderden wordt gehanteerd: de laatste bevat meer groepen en onderverdelingen daarvan.
In de de hier gepresenteerde bespreking zijn alle werkworden die normaliter in overzichten van onregelmatige werkwoorden staan, opgenomen bij de groep waarmee zij de meeste overeenkomsten vertonen. Uiteraard onder vermelding dat zij een aparte subgroep vormen.
Zie voor een uitgebreide toelichting op de indeling de inleiding op werkwoorden op niveau **.

Op niveau ***
Dit niveau geeft eerst een aantal overzichten van de 1e en 2e conjugatie, 1e en 2e stam, actief en passief.
Deze overzichten vormen het uitgangspunt van een systematische bespreking van de werkwoordsvormen van de praesens, imperfectum, aoristus, coniunctivus, futurum, imperativus, deelwoorden en voltooide tijden van de diverse groepen.
Daarbij is het mogelijk om met behulp van de onderste keuzebalk direct door te linken naar andere vormen wanneer slechts één van deze parameters wordt gewijzigd; bijvoorbeeld van praesens naar coniunctivus. De gekozen combinatie wordt door speciale kleurstelling in deze balk weergegeven waardoor de opties voor wijziging zichtbaar zijn.
 
 
 
 
Nb1. Je kunt natuurlijk ook via de bovenstaande navigatie-balken naar elke andere gewenste plaats of naar een ander niveau gaan.  
Nb2. We gebruiken de officiële naam vormleer, hoewel woordleer veel illustratiever is.

 

 

') De aantallen dateren van 2020. Inmiddels zijn de aantallen hoger.

 

 

 

 

 

© Auteursrecht voorbehouden. Zie pagina Copyright
 

 
  
 

Semantiek:
Betekenisleer

l

Syntaxis:
Zinsleer

l

Morfologie:
Woordleer

l

Alfabet

l

Fonologie

     

*

*

*

*

   

+

+

De bovenstaande zwarte sterren geven van elke pagina het niveau aan.
1 ster: beginnersniveau
2 sterren: gevorderden-niveau
3 sterren: studieniveau
1 plus: beschouwing
2 plussen: overzicht

 

  stam op  
1e β etc. 11%
  γ etc. 5%
  ζ etc. 27%
  δ etc. 4%
  ν etc. 21%
  ε etc. 3%
  ρ etc. 4%
    75%
2e άω/ώ/ιέμαι 9%
  ώ/ούμαι 16%
  ώ/ώμαι 0%
  άμαι 0%
    25%
    100%
De percentages zijn gebaseerd op 4500 werkwoorden in Ιορδανίδου.